Lokaler och bostäder
i Arboga
Nyhet

Nu påbörjas hyresförhandlingarna

okt 16, 2020

Sturestadens Fastighets AB är medlem i branschorganisationen Fastighetsägarna som genomför de årliga hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Nu påbörjas förhandlingarna inför 2021 års hyror. Här kommer några vanliga frågor och svar om årets förhandlingar.

 

Hur meddelas jag som hyresgäst om min nya hyra?
Du som hyresgäst får information om din nya hyra när förhandlingarna är klara. Informationen kommer här på hemsidan samt på din hyresavi.

 

Hur fungerar en förhandling?
Först påkallar någon av parterna, Fastighetsägarna eller Hyresgästföreningen, förhandling för att fastställa ny hyra. Sedan sätter sig parterna vid förhandlingsbordet vid ett flertal tillfällen för att bestämma hyran i varje fastighet. Båda sidor lägger fram sina argument för hur stor justeringen av hyran ska bli. När parterna kommit överens skrivs en överenskommelse för varje fastighet om den nya hyran för nästkommande år.

 

Varför förhandlar man om hyran?
För den fastighet du bor i gäller en förhandlingsordning, det är en överenskommelse med lagligt stöd mellan din hyresvärd, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen om hur förhandling ska gå till. Att hyran ska förhandlas står i Hyreslagen som säger att det är upp till parterna på hyresmarknaden att komma överens om hyrans storlek.